Om oss

Make Up Institute är en av de ledande makeupskolorna för makeupartister i Europa. Elever från hela världen kommer till oss för att utbilda sig till Master Makeup Artist, Makeup Artist, Ögonfransstylist, Hårstylist och Makeupartist lärare.

Omfattande och aktuell utbildningsplan

Utbildningsplanen är framtagen av de främsta makeupartisterna i världen. Den är utarbetad så att den förbereder eleverna för alla de krav som en professionell hårstylist och makeupartist ställs inför. Make Up Institute har också ett nära samarbete med internationella institut och sminkskolor från andra delar av världen. Det utbyte av information och samarbete som skolan har med flera av världens ledande makeupartister och body art-konstnärer inspirerar eleverna. För att göra utbildningen så effektiv som möjligt rekommenderar vi att eleverna sminkar modeller på alla praktiska lektioner. Modellerna kan vara mamma, syster, en kompis osv. Skolan har även ett modellregister som eleverna kan använda för att boka modeller till de praktiska lektionerna. Tanken är att du som elev ska få öva på så många olika ansiktsstrukturer som möjligt och att tiden utnyttjas maximalt.

Hög kvalitet

Master Makeup Artist samt Makeup Artist program står under statlig tillsyn och godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan samt av Svenska Estetikers yrekesförbund. Detta ger trygghet åt våra elever, att de går på en seriös sminkskola och att utbildningen är av hög kvalité. Utbildningen sker både på svenska och engelska. Kursplanen uppdateras kontinuerligt för att täcka det allra senaste i branschen – nyheter i form av trender, stilar, material och verktyg. utbildningsplan, antalet lärare/assistenter samt våra ändamålsenliga lokaler definierar till stor del skolans kvalitet. Make Up Institute tar emot ett begränsat antal elever per termin.

Praktik

Praktikdagar är obligatoriska under utbildningen. Antalet praktiker beror på vilken av våra utbildningar du går. Skolan ordnar praktik av varierande slag. Det kan vara allt från modevisningar, film- och TV-uppdrag till mässor och scenshower där eleverna får testa sina nya färdigheter på verkliga uppdrag. Detta är en mycket viktig del av vår undervisning då det ger tillfälle att under trygga former prova på det “verkliga livet” som makeupartist eller hårstylist.

 Våra lärare

 • Make Up Institutes lärare är verksamma makeupartister och hårstylister med flera års erfarenhet av alla kategorier av makeup. Vi ställer höga krav på erfarenhet, pedagogisk kompetens och social förmåga hos de lärare som skall arbeta hos oss.

  Arbetsbok

  Under några dagar sminkar och hårstylar Master Makeup Artist eleverna 5 modeller som sedan fotograferas i en fotostudio. Eleven får  50 bilder i digital form på sitt slutarbete. Förutom detta får eleverna en portfolio. Denna s k arbetsbok är makeupartistens presentation som används när man söker jobb eller uppdrag.

 • Arbetskläder

  För att understryka skolans krav på seriositet, stil, hygien och kvalitet har vi valt att låta alla elever på skolan bära skolans arbetsrock. Detta är mycket uppskattat då det även bidrar till en ökad gemenskap mellan eleverna på skolan.

 • Makeup för privatpersoner

  I denna kategori ingår naturlig makeup, festsmink, brudsmink samt för specialtillfällen som t ex anställningsintervjuer. I denna kategori ingår även medicinsk makeup, som kan användas för att dölja t ex ärr, brännskador, o s v.

 • Att arbeta på modellerLife is a joke

  För att göra utbildningen så effektiv som möjligt har vi som system att eleverna sminkar modeller. Modellerna kan vara kompisar, syskon, föräldrar etc. Vi har även ett modellregister du kan använda för att boka modeller till de praktiska lektionerna. Tanken är att du som elev ska få öva på så många olika ansiktsstrukturer som möjligt samt få möjlighet att träna på kundbemötande och personlig rådgivning. Dessutom vill vi att du utnyttjar tiden maximalt genom att arbeta istället för att sitta som modell. Vi rekommenderar starkt att du använder systemet med att öva på fristående modeller även om det inte är obligatoriskt.

 • Praktisk övning

  Vi lägger stor vikt vid att eleverna ska lära sig att arbeta självständigt och utveckla sina egna idéer. Aktivitet och effektivitet är ledord för utbildningen. Praktikdagar ordnas så att eleverna får känna på hur arbetslivet fungerar. Förutom övning får du på praktiken värdefulla kontakter vilka du kan ha nytta av efter utbildningen.

 • Produktpaket

  Makeupartister har ofta ett särskilt intresse för färg, form och mode vilket gör det naturligt att följa aktuella trender. Det resulterar i att många makeupartister vill utvecklas vidare i yrket genom att prova nya produkter, material, färger och verktyg. Make Up Institute ger en gåva i form av ett produkt paket till samtliga Master Makeup Artist elever vid kursstart värde 40 000 kr. De flesta elever brukar dock vilja bygga ut sina sminkväskor med fler färger och verktyg. Därför delas det i kursens början ut ett personligt rabattkort med 30% rabatt på Mist Stockholms sortiment. Under utbildningen får eleverna dessutom erbjudanden om att köpa vissa produkter till förmånliga priser. Vi rekommenderar att man har ett extra kapital under utbildningen så att det finns utrymme i ekonomin att handla produkter om man så önskar. I genomsnitt brukar våra eleverna spendera 5000 kr på produkter, verktyg och förbruknings material.

 • Makeupkonst som yrkeAfrican American Young Woman Fashion Model in Paper Gown

  Den mesta informationen som vi får idag – TV, reklam, tidningar – är visuell information. Genom utvecklingen av nya TV-kanaler har media och reklam ökat väsentligt vilket i sin tur skapar nya arbetstillfällen för makeupartister. Makeupbranschen är uppdelad i många olika delar, vilket leder till en stor flexibilitet både när det gäller arbetsuppgifter och arbetstider.

 • Makeup för mode och fotografering

  Vid fotograferingsmakeup, är makeupartistens främsta syfte att framhäva de fina dragen och att anpassa makeup och styling, samt ge den rätta känslan för det tänkta fotografiet. Att jobba med makeup för mode och fotografering innefattar allt från grundläggande makeup till dramatisk och sofistikerad makeup. För att arbeta inom mode och fotografering, kan man vända sig till fotoateljéer, designers, modellagenturer, reklambyråer, journalister.

 • Teater & scen

  Makeup inom teater och scen används i teaterpjäser, balett, opera o s v. Makeupartistens fantasi och skicklighet skall ta fram den önskvärda karaktären. Att arbeta inom teater och scen innebär historisk makeup, kroppsmålningar, clown, m.m. För att arbeta inom teater & scen kan man vända sig till producenter, regissörer, teatrar och operor.

 • Makeup och rådgivning för kosmetikaföretag

  Att jobba som representant för ett kosmetikaföretag kräver att man behärskar skönhetsmakeup. I arbetet ingår produktdemonstrationer och rådgivning till butikens kunder, utbildning av säljare och olika presentationer i samband med mässor och andra event. Eleverna har obligatorisk praktik på makeup- & färganalyskurs samt i Mist Stockholms butiker; dessa praktiker sker på kvällar och helger, och hur många praktikdagar beror på vilken utbildning du går.

Kontaktuppgifter

Telefon: +46 (0)8-300 640 Fax: +46 (0) 8-300 645 Stockholm: Make Up Institute Frejgatan 73 113 26 Stockholm